Wimbledon on kuuluisimpia tennisturnauksia; se järjestetään vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa Lontoossa Wimbledonin tenniskeskuksessa. Turnaus kuuluu neljän Grand Slam -turnauksen sarjaan, joka kokoaa yhteen neljä maailman suurinta, arvostetuinta ja tunnetuinta tennisturnausta. Wimbledon on näistä Grand Slam -turnauksista ainoa, jossa edelleen pelataan ruohoalustalla. Juuri tämä onkin yksi seikoista, joiden vuoksi Wimbledon on odotettu ja ainutlaatuinen turnaus niin pelaajien, lajin ammattilaisten kuin katsojienkin keskuudessa.

Wimbledonin historiaa ja muutama mielenkiintoinen fakta

Wimbledonia on pelattu aina vuodesta 1877 lähtien. Ehkä juuri tämän vuoksi turnauksella on monia perinteitä, joita kunnioitetaan yhä tänä päivänä. Yksi olennaisimmista ja helpoiten huomattavista säännöistä on valkoisten vaatteiden sääntö. Kun muissa tennisturnauksissa vaatteet saa valita oman maun mukaan, tulee Wimbledonissa aina pelata täysvalkoisissa. Keskuskentällä on kuninkaallisten aitio, joka on varattu Britannian kuninkaallisille. Jos kuninkaalliset ovat paikalla, kumartavat pelaajat heille ennen ottelun alkua.

Wimbledon 2019

Vuoden 2019 Wimbledonin pääsarja pelattiin heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana, 1.-14.7. Kuten aina, pääsarjaa edelsi sekä naisten että miesten sarjan karsinta, jossa puuttuvat 16 pelaajaa pääsivät mukaan pääsarjaan. Sekä naisten että miesten kaksinpelien pääsarjan kaaviosta löytyy 128 pelaajaa. Naisten ja miesten kaksinpelien lisäksi taistellaan mestaruudesta vuosittain miesten ja naisten nelinpeleissä sekä sekanelinpelissä, jossa nelinpeliparin muodostavat nais- ja miespelaaja.

Aikuisten sarjojen lisäksi pelataan sekä poikien että tyttöjen kaksin- ja nelinpelit, joissa pelaavat alle 18-vuotiaat. Näytösmalliin pelataan myös senioreiden nelinpelit, joissa entiset tähdet saavat loistaa Wimbledonin nurmella. Ennen turnauksen alkua määritellään sekä naisten että miesten sarjan sijoitetut pelaajat. Toisin kuin monessa muussa turnauksessa, ei Wimbledonissa käytetä apuna pelkästään ATP:n ja WTA:n ranking-sijoituksia, vaan sijoituksissa otetaan huomioon pelaajan aikaisempi turnausmenestys Wimbledonissa.

Turnauksen kulku

Miesten turnauksen ensimmäiseksi sijoitettu pelaaja oli hallitseva mestari, Serbian Novak Djokovic. Toiseksi sijoitettu oli puolestaan Wimbledonin valtias, Sveitsin Roger Federer ja kolmanneksi sijoitettu Espanjan Rafael Nadal. Vaikka loppuottelu olikin uskomaton, oli yksi turnauksen ikimuistoisimmista peleistä kuitenkin Federerin ja Nadalin välinen välierä. Se oli pelaajien ensimmäinen kohtaaminen Wimbledonissa sitten vuoden 2008 finaalin, jonka Nadal voitti. Kahden legendan väliset ottelut nähdään usein koko lajin parhaimpina.

Naisten kaaviossa koettiin yllätyksiä, kun hallitseva mestari Angelique Kerber hävisi jo toisella kierroksella. Yllätyksistä saadaan kiittää myös 15-vuotiasta Coco Gauffia. Hänestä tuli nuorin pääsarjan ottelun voittanut pelaaja sitten Jennifer Capriatin vuonna 1991. Erityisen mielenkiintoisen tästä faktasta tekee puolestaan se, että Gauff voitti pääsarjan vanhimman pelaajan, 39-vuotiaan Venus Williamsin ensimmäisellä kierroksella. Gauff oli myös nuorin karsinnasta pääsarjaan päässyt pelaaja turnauksen historiassa.

Miesten loppuottelu

Miesten loppuottelu pelattiin perinteisesti turnauksen toisen viikon sunnuntaina, joka vuonna 2019 oli heinäkuun 14. päivä. Ottelussa verkon toiselle puolelle asettui miesten tenniksen ikänestori, Sveitsin Roger Federer, joka turnausta pelatessa oli 37-vuotias. Hän sai vastaansa Serbian Novak Djokovicin, joka vuoteen 2019 mennessä oli voittanut turnauksen jo neljä kertaa. Neljä kertaa ei tietenkään ole mitään verrattuna Federerin titteleiden määrään, sillä hänellä niitä on jo kahdeksan.

Miesten finaalista muodostui todellinen klassikko, sillä Federer pani hallitsevan mestarin todella koville. Ottelua pelattiin viisi erää ja se kesti muutamaa minuuttia vaille viisi tuntia. Ottelussa pelattiin jopa kolme tie break -erää ja viimeisessä erässä käytettiin ensimmäistä kertaa 5. erän ratkaisevaa tie breakia. Näin pelin loppu oli normaaliakin jännittävämpi, kun Djokovic voitti viimeisen erän ratkaisevan tie beakin 7-3. Peli oli Wimbledonin historian pisin finaali.

Naisten loppuottelu

Naisten finaali pelattiin tuttuun tapaan päivä ennen miesten finaalia, eli lauantaina 13.7. Finaalissa pelasi Romanian Simona Halep, joka usein nähdään suurten turnausten alisuorittajana. Halep sai vastaansa Serena Williamsin. Finaalista teki erityisen se, että Williams, yksi historian parhaimmista pelaajista, nousi finaaliin ensimmäistä kertaa raskautensa ja äitiyslomansa jälkeen. Finaalipaikka tarkoitti Williamsille myös sitä, että hän oli edennyt Grand Slam -turnauksen finaaliin 13. peräkkäisenä kautena.

Finaalipaikan myötä Serena Williamsista tuli vanhin finalisti tenniksen avoimella aikakaudella. Vaikka ennakkoasetelmat olivatkin hekumalliset, ei finaali kuitenkaan ollut miesten finaalin kaltainen huippuottelu. Halep nimittäin vei voiton selvin lukeminen kahdessa erässä: 6-2, 6-2. Näin Halep voitti uransa toisen Grand Slam -pokaalin. Halep oli finaalissa niin ylivoimainen, että hän teki koko ottelun aikana vain kolme pakotettua virhettä. Se on pienin Grand Slam -finaalissa tehtyjen virheiden määrä.

Muutokset Wimbledonissa vuonna 2019

Vuoden 2019 Wimbledon oli siis kaikin puolin erittäin tapahtumarakas. Vaikka Wimbledon on turnauksena perinteinen, oli 2019 siinä tapauksessa mullistava vuosi, että turnauksessa nähtiin jopa muutamia erilaisia suuria muutoksia. Ensimmäisenä on jo aikaisemmin mainittu viimeisen erän tie break -sääntö. Näin naisten puolella pelataan 3. erässä ratkaiseva tie break tilanteessa 12-12. Miesten puolella pelataan kyseinen tie break puolestaan 5. erässä.

Toinen suuri muutos koski itse tenniskeskusta. Kentälle numero yksi oli nimittäin vihdoin asennettu kauan kaivattu katto, joka otettiin käyttöön turnauksen aikana. Kyseinen kenttä on Wimbledonin toisiksi suurin. Kaikkein suurimmalla kentällä, eli Keskuskentällä toki on jo katto, joka on ollut käytössä vuodesta 2009 lähtien. Tämä todistaa, että Wimbledon muuttuu hitaasti, mutta varmasti kohti modernimpaa tennisturnausta ja -keskusta – kuitenkin perinteitä kunnioittaen.