Vuosi 2020 on urheilufanien huippuvuosi, sillä tapahtumista ei todellakaan ole puutetta. Seurattavaa riittää kaikkien lajien faneille, järjestetäänhän Tokiossa olympialaiset, joissa kokoontuvat lähes kaikkien lajien huiput. Lisäksi järjestetään sekä jalkapallon että yleisurheilun EM-kisat. Ne kiinnostavat suomalaisia katsojia erityisen paljon, sillä Huuhkajat ovat ensi kertaa pääsemässä osallistumaan arvokisoihin, mikä tekee jalkapallon EM-kisoista todella ainutlaatuisen tapahtuman.

Myös yleisurheilu kiinnostaa perinteisesti suomalaisia, ja esimerkiksi 100 metrin aitojen sekä seitsenottelun huippunaistemme mahdollisuudet pärjätä ovat EM-kisoissa MM-kisoja huomattavasti paremmat. Vaikka kyseiset arvokisat ovatkin jo merkittyinä penkkiurheilijoiden kalentereihin, ei kannata unohtaa vuosittain järjestettäviä tapahtumia, kuten tenniksen Grand Slam -kiertuetta.

Tokion olympialaiset

Koska olympialaiset järjestetään vain joka neljäs vuosi, ovat ne todellinen kohokohta monelle urheilufanille. Ne myös kokoavat yhteen lähes kaikki suurimmat lajit, joten samanlaista urheilujuhlan tuntua ei voi muulloin kokea. Vuoden 2020 olympialaiset järjestetään Tokiossa, Japanissa. Kisat palaavat kaupunkiin 56 vuoden tauon jälkeen. Kaiken kaikkiaan Tokiossa nähdään 33 eri lajia, joissa kilpaillaan 339 tapahtumassa. Kisoja käydään reilun kahden viikon ajan, 24.7. alkaen. Koska tapahtumaa halutaan jatkuvasti kehittää, otetaan olympialaisiin mukaan myös uusia lajeja. Ensimmäistä kertaa kisataan esimerkiksi kiipeilyssä, 3×3-koripallossa, karatessa, lainelautailussa ja rullalautailussa. Baseball ja softball tekevät paluun ohjelmistoon.

Odotetuimpia lajeja ovat monelle yleisurheilu ja koripallon kaltaiset joukkuelajit. Kun esimerkiksi jalkapalloilijoille olympialaiset eivät ole tärkeä tapahtuma, on olympialaisten kultainen mitali koripalloilijoille se kaikkein suurin saavutus. Voiko joku horjuttaa Yhdysvaltojen Dream Teamin asemaa? Lisäksi etukäteen keskustelua aiheuttavat 50 kilometrin kävely sekä maraton.

Ilma on kesällä Tokiossa todella kuuma ja kostea, joten nämä haastavat lajit on suunniteltu alkavaksi todella aikaisin aamulla. Lajien siirtämistä parempien sääolosuhteiden vuoksi Sapporoon, 800 kilometriä pohjoiseen, on myös harkittu, mutta urheilijat ovat vastustaneet ideaa. Maraton tulee olemaan siksikin mielenkiintoinen, että japanilaiset ovat maratonhullua kansaa, eikä ole poissuljettua, että lajissa nähdään japanilaisen juoksijan voitto.

Jalkapallon EM-kisat

Neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon EM-kisat ovat monelle eurooppalaiselle jalkapallofanille vuoden kohokohta. Erikoisen tämän vuoden tapahtumasta tekee se, että yhden tai kahden maan sijaan järjestetään kisat monissa eri kaupungeissa. Jokainen alkulohko pelaa pelejä eri kaupungeissa, jolloin isäntäkaupunkeja on yhteensä jopa 12. Tämän vuoksi kaikki isäntämaatkin osallistuvat karsintoihin.

Suomalaisesta perspektiivistä vuoden 2020 EM-kisat ovat ainutlaatuiset, näyttäähän vahvasti siltä, että Suomi osallistuu Markku Kanervan johdolla ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin. Juuri tämän vuoksi monet suomalaiset ovat varmasti kesä- ja heinäkuussa liimautuneena television ääreen. EM-kisat järjestetään 12.6-12.7; jalkapallon juhlaa kestää siis kokonaisen kuukauden ajan.

Lopputurnaukseen etenee 24 eri Euroopan maata, jotka jaetaan kuuteen neljän joukkueen alkulohkoon. Jokaisesta lohkosta kaksi parasta joukkuetta pääsee automaattisesti pudotuspeleihin, minkä lisäksi neljä parasta lohkokolmosta etenevät jatkoon. Pudotuspelit koostuvat neljännesvälieristä, joissa pelaavat 16 parasta joukkuetta, puolivälieristä, välieristä sekä tietenkin loppuottelusta. Loppuottelu ja välierät pelataan Lontoon klassisella Wembleyn stadionilla, jonka yleisökapasiteetti on jopa 90 000. Lohkovaihe sekä puolivälierät ja välierät on puolestaan jaettu muiden isäntäkaupunkien kesken. Parhaiten voit valmistua tulevaan tapahtumaan lukemalla sivuiltamme löytyvän artikkelin Euroopan-mestaruuskisoista. Kattava artikkeli kertoo jännittävästä tapahtumasta kaiken oleellisen. Lukemisen jälkeen oletkin täysin valmis kisojen seuraamiseen joko kotisohvalla tai katsomossa.

Yleisurheilun EM-kisat

Yleisurheilu kuuluu suomalaisten seuratuimpiin lajeihin, joten on selvää, että kesän EM-kisat kuuluvat urheiluvuoden kohokohtiin. Vuoden 2020 yleisurheilun Euroopan-mestaruuskisat järjestetään Pariisissa. Kisat järjestetään yhteensä jo 25. kerran, ja tällä kertaa näyttämönä on Charletyn stadion. Kisat järjestetään 26.–30. elokuuta, Tokion olympialaisten jälkeen. Koska kisat järjestetään olympiavuonna, poikkeaa ohjelma hieman normaalista; ohjelmassa ei nimittäin ole pitkiä 50 km kävelyitä eikä täyspitkää maratonia. Maratonin sijasta nähdään ohjelmassa puolimaraton.

Erityisesti suomalaisille yleisurheilijoille Euroopan-mestaruuskisat ovat erinomainen näytön paikka. Kun taso MM- tai olympiakisoissa on usein liian kova, tarjoavat kooltaan pienemmät EM-kisat mahdollisuuden menestyä. Parhaimmat mahdollisuudet on naisten pika-aituritriolla, eli Annimari Kortella, Nooralotta Nezirillä sekä Reetta Hurskeella. Kaikki kolme aituria pääsivät vuoden 2019 MM-kisoissa välieriin, joten pienemmissä kisoissa on odotettavissa enemmän menestystä, jopa mahdollisesti mitali. Myös keskimatkojen estejuoksijat ovat tehneet vaikutuksen kehityksellään, ja Topi Raitaselta sekä Camilla Richardsonilta voi odottaa paljon, ainakin finaalipaikkaa, 3 000 metrin esteistä.

Lisäksi seitsenottelijat ovat viime aikoina esittäneet vakuuttavia otteita, joten MM-kisoissa esiintyneeltä Maria Huntingtonilta sekä universiadien voittajalta Miia Sillmanilta voidaan odottaa hyviä tuloksia. Ei tietenkään ole poissuljettua, että jotkut nuorista ja nousevista tähdistä yllättäisivät kisoissa.

2020 – urheilun supervuosi

Urheiluvuosi 2020 on todellakin urheilun supervuosi. Yllä mainittujen tapahtumien lisäksi taistellaan tietenkin jääkiekon maailmanmestaruudesta Sveitsissä, jolloin Suomi puolustaa mestaruuttaan Jukka Jalosen johdolla. Jääkiekkohullun kansan ei tietenkään sovi unohtaa myöskään NHL:n tai Liigan pudotuspelejä, jotka yleensä muodostuvat kevään ja alkukesän kohokohdaksi. Myös tennis kuuluu maailman seuratuimpiin lajeihin. Vuonna 2020 tenniksessä pelataan jokavuotisten kisojen, kuten Grand Slamien, mestaruuksista.

Vaikka olympialaiset eivät olekaan tennispelaajille vuoden kohokohta, tuovat nekin hieman säpinää lajin kalenteriin. Näin katsottavaa riittää varmasti pitkin vuotta, oli lempilaji sitten jalkapallo, tennis tai yleisurheilu. Olympialaiset luonnollisesti kokoavat nämä kaikki yhdeksi paketiksi.