Monille urheilun katsominen kotona on se tutuin tapa seurata omaa lempiurheilulajia. Kun urheilijat kamppailevat joko yhdessä tai yksilöinä parhaimman urheilijan tittelistä, sama tunnelma siirtyy television välityksellä kotisohvalle asti. Ihmiset ympäri maailman tykkäävät seurata urheilua, sillä valtaosa lajeista ovat kansainvälisiä. Penkkiurheilun harjoittaminen television kautta kuuluukin luultavasti maailman suosituimpiin ajanviettotapoihin.

Toinen vaihtoehto on seurata urheilua paikan päällä ottelu- tai kisapaikalla. Lempiurheilijan näkeminen elävänä saattaa olla monille yksi elämän suurimmista kokemuksista, joskin kisapaikalle asti matkaaminen majoituksineen voi verottaa kukkaroa tuntuvasti. Molemmissa urheilun seuraamisen muodoista löytyy sekä positiivisia että negatiivisia puolia.

Urheilun seuraaminen paikan päältä

Urheilun seuraaminen paikan päältä vetää tietynlaisia urheilulajien kannattajia puoleensa. Useissa lajeissa oman lempijoukkueen tai -urheilijan seuraaminen livenä ikään kuin kuuluu lajiin. On vaikea kuvitella monia yleisöystävällisiä lajeja ilman kannattajia. Urheilutapahtumien tunnelma on parhaimmillaan käsin kosketeltava, ja urheilijoiden fiilis leviää helposti myös yleisön joukkoon. Monessa lajeissa yleisön joukkuehenki ratkaisee paljon. Erityisesti kahden joukkueen pallopeleissä kannattajat vertaavat helposti itseään vastustajajoukkueen kannattajiin, ja omasta kannattajaporukasta tulee kuin perheen jäseniä.

Urheilutapahtumat ovat erityisesti sosiaalisia tapahtumia, joissa samanhenkisten ihmisten seuraan on helppo päästä. Vaikka toisaalta kyse on usein tosifanien harrastuksesta, voi urheilutapahtumaan mennä paikan päälle kannustamaan kuka tahansa. Urheilutapahtumat houkuttelevat isoja ihmismassoja, jolloin tunnelma on sanoin kuvaamaton. Parhaimmillaan puhutaan jopa kymmenistä tuhansista tapahtumien seuraajista. Erityisesti stadionlajeissa, kuten jalkapallossa, jääkiekossa ja yleisurheilussa voi suomalaista penkkiurheilijaa alkaa väenpaljous hirvittämään.

Stadionien koko vaihtelee huomattavasti. Suomen suurin stadion on Helsingin Olympiastadion lähes 40 000 katsojan kapasiteetilla. Tämän jälkeen suurimpia ovat Tampereen Ratinan stadion 16 800 hengen kapasiteetilla sekä Turun Paavo Nurmen stadion 13 000 hengen kapasiteetilla. Maailman suurimmat stadionit taas ovat kapasiteetiltaan 100 000 – 150 000 katsojaa vetäviä komplekseja. Jos urheiluhuuman ja oman lempiurheilijan näkeminen on ollut unelmasi pikkulapsesta lähtien, kannattaa kokeilla urheilun katsomista paikan päällä.

Urheilun seuraaminen televisiosta

Valtaosa urheilufaneista valitsee urheilukilpailujen katsomisen televisiosta paikan päällä katsomisen sijasta. Urheilulähetyksiä on televisioitu jo vuosikymmeniä, ja ensimmäiset livenä televisioidut urheilukilpailut olivat Berliinin kesäolympialaiset vuonna 1936. Tv-urheilun parhaita puolia on erityisesti lajikirjo. Televisiolähetyksinä ja etenkin netistä voidaan seurata lähes mitä tahansa kansallista tai kansainvälistä lajia.

Urheilun katsominen tv:stä on siis oiva keino tutustua uusiin lajeihin. Urheilulähetykset tulevat usein livenä, mutta televisiotaltiointien ja YouTuben avulla voi oman suosikkilajin ottelun tai kilpailun katsoa myös myöhemmin. Urheilun katsominen tv:stä on ennen kaikkea helppoa, sillä siihen tarvitaan ainoastaan tv-vastaanotin. Nettiurheilulähetykset tekevät katsomisesta vieläkin helpompaa.

Urheiluhulluna kansana suomalaiset ovat myös ahkeria kanavapakettien käyttäjiä. Erityisesti Viasatin ja Telian tarjoamat urheilupaketit ovat suosittuja. Kanavapakettien paras puoli on, että laajasta valikoimasta löytyy varmasti oman suosikkilajin televisiolähetys, ja yleensä vielä suomenkielisellä selostuksella.

Kuitenkin myös maksuttomilla televisiokanavilla on hyvä urheilutarjonta, ja erityisesti Suomen Yle on panostanut eri lajien näkyvyyteen omilla valtakunnallisilla kanavillaan. Ylellä on päästy seuraamaan muun muassa amerikkalaista jalkapalloa, koripalloa ja jääkiekkoa yliopistotasolla. Myös arvokisajalkapalloa ja jääkiekkoa on päästy aikaisempina vuosina katsomaan ilman erillistä maksua. Urheilukilpailujen tunnelmasta pääsevät nauttimaan television kautta myös sellaiset fanit, jotka eivät ole ulkoilmaihmisiä.

TV:stä vai livenä? Molemmissa tavoissa on myös kehnoja puolia

Vaikka urheilukilpailujen katsominen paikan päällä voi olla tosifanien mielestä paras tapa viettää vapaa-aikaa, se ei välttämättä sovellu kaikille. Erityisesti isommissa urheilukilpailuissa, kuten ulkomaisten pääsarjojen jalkapallo-otteluissa vallitsevat lähestulkoon viidakon lait. Tällaisessa ympäristössä, jossa ottelua on katsomassa vaikka 70 000 ihmistä, voi helposti tungos painaa. Lisäksi urheilukilpailujen seuraaminen paikan päältä on yleensä hintavaa.

Esimerkiksi jalkapallon EM-kisoissa alkusarjan pelejä pääsee katsomaan muutamalla kympillä, kun taas finaalipelien lippujen hinnat alkavat noin 300 eurosta. Kisareissun kustantaminen on kallista lystiä, johon ei jokaisella penkkiurheilijalla ole varaa. Lippujen lisäksi kallista voi olla myös paikan päälle pääseminen ja ruokailu.

Toisaalta urheilun katsominen paikan päällä on monille yhtä suuri kokemus kuin esimerkiksi teatteriesityksen tai hyvän elokuvan katseleminen. Erityisesti silloin, jos on todistamassa suomalaismenestystä, ei televisiotaltiointi voi millään voittaa ottelun tai kilpailun näkemistä paikan päällä. Tämä onkin tv-urheilun suurin heikkous. Vastaanottimen äärestä ei kilpailusta voi saada samanlaista kuvaa kuin omilla silmillä. Vaikka urheilukilpailuihin meneminen voi olla kallista, niin on myös maksutelevisiopakettien hankkiminen.

Monet tv-katselijat eivät nimittäin halua seurata kaikkia mahdollisia lajeja televisiosta, vaan ainoastaan tietyn kisatapahtuman tai lempilajiaan. Tällöin voi olla parempi mennä katsomaan yksi ottelu paikan päältä, kun maksaa useita kymmeniä euroja kuukaudessa maksutelevisiopakettina.

Yhteenveto

Lähes niin kauan kuin on ollut televisio- ja radiolähetyksiä, on myös ollut urheilulähetyksiä. Urheilukilpailujen paikan päällä katsominen taas on syntynyt huomattavasti aikaisemmin kuin televisiolähetykset. Urheilukilpailujen katsominen yhdessä paikan päällä on monille todella tärkeä sosiaalinen tapahtuma, ja erityisesti syrjäseuduilla katsojia houkutellaan katsomaan otteluita edullisilla pääsylipuilla. Molemmille tavoille urheilusta nauttimiseen löytyy omat kannattajansa. Joillekin urheilun ystäville tärkeintä on tv:n tarjoama urheiluvalikoima, jossa lajeja pystyy vaihtamaan muutamalla napin painalluksella.

Toiset taas eivät ikinä vaihtaisi aitoa urheilutapahtumaa televisiolähetykseen, sillä live-urheilutapahtumien tunnelma voi olla täysin vertaansa vailla. Oman lempiurheilijan kannatus kuuluu oleellisena osana molempiin penkkiurheilun lajeihin.