Olympialaiset ovat monien mielestä urheilutapahtumien ykkönen, eikä suotta. Kesäolympialaisia voidaan pitää maailman suurimpana, tunnetuimpana sekä arvostetuimpana urheilutapahtumana, joka kerää satojen miljoonien TV-yleisön ympäri maailman. Nykyaikaisia olympialaisia on järjestetty neljän vuoden välein jo vuodesta 1896, jolloin ensimmäinen turnaus käytiin 14 maan voimin Ateenassa.

Seuraavan kerran olympiahuumaa päästään kokemaan jälleen kesällä 2020, kun Tokiossa järjestetään historian 28. kesäkisat. Tokio isännöi olympialaisia nyt toista kertaa, sillä edellisen kerran kisat järjestettiin Japanin pääkaupungissa vuonna 1964. Reilut kaksi viikkoa kestäviin Tokion kisoihin ottaa osaa 135 maata, ja kaikkiaan olympiamitaleita tullaan jakamaan 33 eri lajissa.

Uudet olympialajit Tokion kisoissa

Tokion kisoissa nähdään olympiatasolla neljä uutta lajia sekä kaksi tauon jälkeen mukaan palaavaa lajia. Uusina lajeina mukaan tulevat karate, lainelautailu, kiipeily sekä rullalautailu. Tauon jälkeen olympiatasolle mukaan palaavat puolestaan baseball sekä softball. Tokiossa kilpaillaan karatessa katassa ja kumitessa. Katan puolella järjestetään yksilökilpailut sekä miehille että naisille, ja kumitessa on kolme eri painoluokkaa kummallekin sukupuolelle. Lainelautailun kilpailutapahtumien järjestämisen tarkka ajankohta riippuu vallitsevista sääolosuhteista, ja sekä miehille että naisille on omat sarjansa. Myös kiipeilyssä järjestetään omat sarjat naisille ja miehille. Kilpailut koostuvat seinäkiipeilystä ja köysikiipeilystä. Rullalautailussa kilpaillaan katu- ja puistorullalautailussa, molemmissa sekä naisten että miesten sarjoissa.

Olympialaisten softballturnaus pelataan vain naistensarjana, johon osallistuu kuusi joukkuetta. Softball oli mukana olympiatasolla edellisen kerran vuoden 2008 kisoissa Pekingissä. Tuolloin kultaa vei vuoden 2020 isäntämaa Japani, joka pääsee järjestävänä maana automaattisesti mukaan myös Tokion kisoihin. Eniten softballin kultamitaleita on vienyt Yhdysvallat, joka on voittanut olympiaturnauksen kolme kertaa.

Baseballturnaus on pelattu olympiatasolla toistaiseksi yhdeksän kertaa. Myös baseball oli viimeksi mukana olympiaohjelmassa Pekingissä 2008. Baseballturnaus pelataan vain miesten sarjana, johon pääsee mukaan kuusi joukkuetta. Isäntämaa Japani saa automaattisesti yhden kuudesta paikasta. Baseballin hallitseva olympiamestari on Etelä-Korea. Myös Yhdysvallat sekä Kuuba ovat aiemmin onnistuneet viemään lajissa olympiakultaa.

Tokion muut olympialajit

Monien mielestä kaikkein klassisinta olympia-antia edustavat yleisurheilun eri lajitapahtumat. Yleisurheilu on Tokiossa mukana olympialajina jo 29:tta kertaa. Pitkien matkojen juoksuja ja kävelyitä lukuun ottamatta olympialaisten yleisurheilutapahtumat kisataan Tokion Uudella kansallisella stadionilla. Kaiken kaikkiaan Tokion kisoihin tulee osallistumaan 1 900 yleisurheilijaa. Yleisurheilun puolella uutena olympialajina Tokiossa tulee mukaan 4×400 metrin sekaviesti.

Toinen klassinen, jo Kreikassa 1896 mukana ollut olympialaji on suomalaistenkin rakastama paini. Painissa otellaan Tokiossa edellisten olympialaisten tapaan kreikkalais-roomalaisessa painissa ja vapaapainissa kuudessa eri painoluokassa. Miehet kisaavat painin molemmissa muodoissa painoluokissa 56-130 kiloa, ja naiset ainoastaan vapaapainissa painoluokissa 50-76 kiloa.

Sekä olympialaisten laji- että osanottajamäärää on rajattu, jotta kisojen kesto ei enää venyisi entisestään suhteettoman pitkäksi. Tietyt lajit ovat kuitenkin pitäneet pintansa vuosisadan halki. Yleisurheilun lisäksi muita alusta saakka modernien kesäkisojen ohjelmistossa olleita lajeja ovat muun muassa voimistelu, uinti, pyöräily sekä miekkailu. Myös soutu, purjehdus, ammunta eri muodoissaan, painonnosto sekä tennis kuuluvat kesäkisojen klassisimpiin lajeihin.

Rion kisoissa olympiaohjelmaan mukaan tulleet golf sekä rugby jatkavat myös Tokiossa. Palloilulajeista Tokiossa kisataan myös koripallossa, jalkapallossa, lentopallossa sekä käsipallossa. Kamppailulajien puolella ohjelmistoon kuuluu puolestaan jo aiemmin mainitun karaten lisäksi judo sekä taekwondo.

Suomalaiset Tokiossa

Tämän artikkelin kirjoittamisen hetkellä Suomi on varmuudella saavuttanut Tokioon paikat toistaiseksi kahdelletoista urheilijalle eri lajeissa. Tokiossa ovat mukana miesten skeet-ammunnassa Lari Pesonen sekä naisten trap-ammunnassa Satu Mäkelä-Nummela. Mäkelä-Nummelahan muistetaan trapissa Pekingissä 2008 voittamastaan olympiakullasta. Purjehduksessa Monika Mikkola hankki Suomelle maapaikan Laser radial -luokassa ja Kaarle Tapper Laser standard -luokassa. Lontoossa 2012 olympiahopeaa voittanut Tuuli Petäjä-Siren puolestaan hankki maapaikan naisten RS:X-luokassa. Uinnin puolella Matti Mattsson ylitti olympialaisten tulosrajan miesten 200 metrin rintauintiin Tukholmassa huhtikuussa 2019. Pyöräilyssä jaetaan paikkoja rankingjärjestelmän perusteella, ja maapaikan naisten maantieajoon on lunastanut Lotta Lepistö.

Tokioon noin puolet urheilijoista valitaan rankingjärjestelmän ja puolet tulosrajojen perusteella. Tulosrajoja on mahdollista ylittää toukokuusta 2019 kesäkuun loppuun 2020. Tulosrajat on tarkoituksella vedetty korkealle, ja kansainvälinen olympiakomitea arvioi, että vain noin puolet paikoista täytetään niiden perusteella. Suomalaisista yleisurheilijoista tulosrajan on toistaiseksi saavuttanut kuusi urheilijaa.

Veli-Matti “Aku” Partanen alitti miesten 50 kilometrin kilpakävelyn tulosrajan aiemmin tänä vuonna. Topi Raitanen puolestaan saavutti henkilökohtaisen paikan miesten 3 000 metrin estejuoksuun alitettuaan tulosrajan Turussa kesäkuussa 2019. Antti Ruuskanen ja Oliver Helander ovat molemmat saavuttaneet tulosrajan miesten keihäänheitossa sekä Annimari Korte ja Reetta Hurske naisten 100 metrin aitajuoksussa.

Olympiaohjelma Tokion jälkeen

Tokion kisojen päättyessä elokuussa 2020 olympiatuli ojennetaan kisojen seuraavalle järjestäjäkaupungille, eli Pariisille. Ranskan pääkaupunki isännöi kisoja jo kolmannen kerran. Edellisistä Pariisin kisoista on tosin aikaa jo 100 vuotta, sillä olympialaiset on aiemmin järjestetty kaupungissa vuosina 1900 ja 1924. Vuoden 2024 kisojen valintaprosessissa tuli toiseksi Yhdysvaltojen Los Angeles, jolle päätettiinkin myöntää Pariisia seuraavat vuoden 2028 kesäolympialaiset. Myös Los Angeles toimii kesäolympialaisten isäntäkaupunkina jo kolmatta kertaa.

Tästä seuraavien 2032 kisojen järjestäjämaan valintaa saadaankin odottaa tovi, sillä KOK on ilmoittanut julkistavansa isäntäkaupungin vasta vuonna 2025. Näiden kisojen hakijamaiden joukosta löytyy runsaasti olympialaisten ensikertalaisia, kuten Intia, Indonesia ja Argentiina.