Suomalaiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa; eri lajeja sekä harrastetaan että fanitetaan innokkaasti. Maassamme on nähty menneiden vuosien aikana useita kansainvälisestikin tärkeitä urheilutapahtumia, kuten vuonna 2012 isännöidyt jääkiekon maailmanmestaruuskisat. MM-kisat tullaan järjestämään Suomessa uudestaan vuonna 2022. Kotimaastamme löytyy kuitenkin myös suuria urheilutapahtumia, jotka järjestetään säännöllisesti joko vuosittain tai tietyin väliajoin. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut niistä suurimpiin ja perinteikkäimpiin.

Kalevan Kisat

Yleisurheilun kausi huipentuu joka vuosi järjestettäviin Kalevan Kisoihin. Tämän urheilujuhlan tunnelmaa on päästy nauttimaan jo vuodesta 1907 alkaen. Kalevan Kisoissa taistellaan suomenmestaruudesta esimerkiksi aitajuoksussa, keihäänheitossa, kolmiloikassa, seiväshypyssä, kiekonheitossa, moukarinheitossa ja kuulantyönnössä sekä lajiyhdistelmissä. Parhaiten kisoissa menestynyt yleisurheiluseura saa haltuunsa himoitun kiertopalkinnon Kalevan maljan. Kisat järjestävä paikkakunta vaihtuu joka vuosi; vuonna 2020 tämä yleisurheilun tärkein tapahtuma nähdään Turussa.

Kuninkuusravit

Hevosurheilun tärkeimmästä tapahtumasta ei ole varjon häivää; Kuninkuusravit ovat monelle kesän kohokohta. Ne vetävät puoleensa kesäpäivän viettäjiä myös ravipiirien ulkopuolelta, sillä tapahtuman tunnelma on ainutlaatuinen. Ravipäivästä voidaan nauttia siemaillen ystävien kanssa kuplivaa, kannustaen omaa suosikkia ja uppoutuen kisahuumaan. Kisat ajoittuvat kauneimman kesän keskelle heinä-elokuun paikkeille, ja ne ovat muodostuneet todelliseksi yleisömagneetiksi; vuosittain keskimäärin 50 000 katsojaa saapuu paikalle.

Kilpailu on kaksipäiväinen, ja se järjestetään joka vuosi vaihtuvalla paikkakunnalla eri puolilla maatamme. Ensimmäisen kerran Kuninkuusravit on järjestetty jo vuonna 1924 – kisapaikkana toimi Lahden vanha ravirata. Kisat on suunnattu suomenhevosille, sekä oriille että tammoille. Ne kilpailevat erillisissä lähdöissä ravikuninkaan ja -kuningattaren tittelistä. Kahden päivän aikana juostaan kolme matkaa, joiden yhteistulokset ratkaisevat voittajat. Vuonna 2020 Kuninkuusraveja tullaan viettämään Seinäjoella.

Helsinki Cup

Jalkapallon tärkein tapahtuma lienee vuosittainen Veikkausliigan finaali, jossa kamppaillaan suomenmestaruudesta. Sitä seuraa televisioruutujen välityksellä tuhannet suomalaiset jalkapallon ystävät. Suurimmat yleisömäärät paikan päälle kuitenkin kerää joka vuosi järjestettävä Helsinki Cup. Se on jalkapallojunioreille suunnattu tapahtuma, joka järjestetään vuosittain pääkaupungissamme. Kyseessä on koko Euroopan kolmanneksi suurin juniorien turnaus. Se on kerännyt junnupelaajia ympäri Suomea kokoontumaan Helsinkiin aina vuodesta 1976 lähtien.

Perinteikäs tapahtuma järjestetään kesäisin 28. viikolla. Tapahtuman laajuudesta antaa hyvin kuvaa se, että esimerkiksi vuonna 2018 Helsinki Cupin viherkentillä nähtiin 1 320 joukkuetta yhteensä 18 maasta. Parhaimmillaan osallistuvia maita on ollut jopa 27 (2005). Keskimääräisesti joka vuosi turnaukseen osallistuu noin 20 000 junioripelaajaa. Pelaajilla on käytössää 20 kenttää Helsingin alueella. Viime vuosina myös tyttöjoukkueiden määrä on noussut ilahduttavasti lähes nelinkertaiseksi.

Jukolan Viesti

Jos Helsinki Cup sijoittuu Euroopan listalla kolmannelle sijalle suuruudessa, Jukolan viestin kanssa pääsemme juhlimaan ensimmäistä sijaa – kyseessä on koko maailman suurin suunnistuskilpailu. Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä nimensä lainannutta urheilutapahtumaa on vietetty vuodesta 1949 alkaen. Tapahtumapaikka vaihtuu joka vuosi kiertäen ympäri Suomea. Se järjestetään kuitenkin aina samaan aikaan; suomalaiset metsät muuttuvat kisakentäksi joka kesäkuu 13. – 19. välisellä ajalla.

Seitsenosainen kisa starttaa lauantaina kello 23:00; ensimmäinen pätkä kisataan kesäyön hämärässä tarvittaessa otsalamppujen avulla. Osien pituus vaihtelee seitsemästä 15 kilometriin. Kisaviikon aikana järjestetään myös naisille suunnattu Venlojen viesti. Kumpaankin kisaan voivat osallistua sekä huippusuunnistajat että lajin normaalit harrastajat; ratoja on eri tasoisia. Vuonna 2020 Jukolan viesti käydään Lapin jylhissä maisemissa Rovaniemellä. Tapahtuma tuleekin olemaan upea kokemus, sillä pohjoisen yötön yö luo sille oman säväyksensä.

Karjala-turnaus

Yksi uudemmista, merkittävistä urheilutapahtumista on jääkiekon saralla kisattava Karjala-turnaus. Ensimmäisen kerran se järjestettiin samana vuonna, kun Suomi juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan, eli tietysti 1995. Karjala-turnaus kuuluu Euro Hockey Tour -sarjaan, jota pelataan ympäri Eurooppaan. Se järjestetään joka vuosi Helsingissä – vain vuonna 2012 mittelöt nähtiin poikkeuksellisesti Turussa. Suomen osaturnauksessa ovat mukana nykyään oman joukkueemme lisäksi Ruotsin, Venäjän ja Tšekin maajoukkueet.

Suomi on ollut erittäin voitokas turnauksessa; se on vienyt kirkkaimman mitalin jo yhteensä 12 kertaa. Seuraavaksi eniten voittoja on vienyt Venäjä, joka jää sinivalkoisesta joukkueesta reippaasti jälkeen kuudella turnausvoitollaan. Vuoden 2019 turnauksen voittajaksi selviytyi Tšekki, vieden voiton vasta toista kertaa turnaushistorian aikana. Seuraavan kerran vauhdikkaasta tunnelmasta, jään kirskahduksista ja jääkiekon ilmiömäisestä yhteenkuuluvuuden tunteesta päästään nauttimaan vuoden 2020 marraskuussa.

Maastohiihdon maailmancup

Yksi talvilajien päätapahtumista on Maastohiihdon maailmancup, joka alkaa perinteisesti Suomesta; vuonna 2019 Rukalta. Yhteensä osakilpailuja järjestetään 21 paikkakunnalla ympäri maailmaa. Euroopassa muita kisapaikkoja ovat esimerkiksi Sveitsin Davos, Norjan Lillehammer, Saksan Oberstdorf ja Slovenian Planica. Suomessa nähdään toinenkin cupin osakilpailu, joka järjestetään Lahdessa. Tapahtumana järjestäjä on Kansainvälinen hiihtoliitto FIS. Miesten kilpailuja on järjestetty vuodesta 1973 alkaen, ja naisten cupia puolestaan vuodesta 1978 lähtien.

Maailmancup järjestetään sarjamuotoisesti – virallisten sarjojen katsotaan alkaneen vasta vuonna 1981. Maailmancupin voittajia joudutaan jännittämään aina maaliskuun 2020 loppuun saakka, kun kisat huipentuvat Kanadan Canmoreen. Kisoissa nähdään monipuolisesti perinteistä hiihtoa ja vapaahiihtoa sekä sprinttejä ja normaalimatkan hiihtoja. Samoin nähdään niin yksilösuorituksia kuin parihiihto. Suomalaiset urheilunystävät seuraavat innokkaasti kotimaassamme järjestettävien cupien lisäksi myös Suomen urheilusankarien matkaa muualla maailmalla järjestettävissä osakilpailuissa.