Urheilu on tekijä, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailmaa. Se kerää yhteen sekä harrastajia että penkkiurheilijoita. Erilaiset lajileirit voivat olla vuoden kohokohta, ja fanimatka kotimaan ulkopuolelle voi painua lähtemättömästi mieleen. Mieltymykset urheilulajien suhteen vaihtelevat ympäri maailmaa; esimerkiksi suomalaisten rakastamaa jääkiekkoa seurataan melko vähän maailmalla.

Maailman suosituimmat ja seuratuimmat urheilulajit voivatkin yllättää suomalaisen lukijan – tässä artikkelissa pääset tutustumaan listaan!

Pöytätennis – yllättävä kuutonen

Olemme keränneet tähän artikkeliin kuusi maailman seuratuinta urheilulajia. Listan aloittaa kuudennelta sijalta pöytätennis! Tämä laji saa Suomessa vähän huomiota, mutta globaalisti sillä on 875 miljoonaa fania. Lajin huikea suosio selittynee sillä, että se on erityisen suosittua tiheään kansoitetuissa itäisissä maissa, kuten Japanissa ja Kiinassa. Suomalaiset tuntevat pelin myös ping pong -nimellä; sitä pelataan keveärakenteisella pöydällä muutaman kymmenen gramman painoisella pallolla ja pienikokoisilla mailoilla.

Lentopallo

Listan viidennelle sijalle katsojamäärien perusteella nousee lentopallo. Tämä laji on viimeisten vuosikymmenien aikana noussut Suomessakin toisinaan otsikoihin, mutta sen seuraaminen on melko vähäistä. Tämä johtunee siitä, että kilpatoiminnan medianäkyvyys on kotimaassamme melko vaatimatonta. Kaikkein aktiivisinta lajin harrastus- ja fanitoiminta on Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kaikkiaan ympäri maailmaa lentopalloa arvioidaan seuraavan noin 900 miljoonaa fania, ja suuret tapahtumat keräävät myös harrastajia sankoin joukoin kentille.

Laji on syntynyt jo 1800-luvulla Yhdysvalloissa, ja Suomessa sitä on pelattu aina 1930-luvulta alkaen. Joukkueessa pelaa kuusi pelaajaa, ja tavoitteena on muodostaa pisteitä enemmän kuin vastajoukkue. Pisteitä saadaan joko pelaamalla pallo vastajoukkueen kenttäpuoliskolle tai siten, että vastajoukkue pelaa pallon ulos pelialueelta. Suomessa Lentopalloliittoon kuuluu noin 400 seuraa, ja rekisteröityneitä harrastajia on reilut 11 000. Katsojamäärät ovat hyvin maltillisia kotimaisella tasolla.

Tennis

Tennis kiilaa listallemme sijalle neljä. Tämän tyyppisiä urheilulajeja on harjoitettu jo muinaisessa Egyptissä ja antiikin Kreikassa, mutta tänä päivänä tunnettu tenniksen muoto on kehittynyt Ranskassa. Se onkin maa, jossa lajiin suhtaudutaan suurella intohimolla. Ranskasta tennis on levinnyt sittemmin muualle Eurooppaan ja koko maailmaan. Tennistä seurataan ympäri maailmaa – yhteensä lajin arvioidaan keräävän turnauksiin ja ruutujen ääreen jopa noin miljardi ihmistä.

Tenniksellä on pitkät perinteet, ja monet lajin turnauksista tunnetaan suurina urheilujuhlina. Esimerkiksi Grand Slam -turnaukset vetävät puoleensa miljoonia katsojia kerralla. Euroopassa niistä tunnetuin on legendaarinen Wimbledon Championships, joka on jokaisen tennispelaajan unelma. Laji on erittäin suosittu penkkiurheilijoiden kesken, mihin vaikuttanee myös se, että tennistä harrastaa jollain tasolla noin 50 miljoonaa henkilöä. Suomessa harrastajamäärät ovat muuhun Eurooppaan verrattuna maltilliset, mutta lajia seurataan silti innokkaasti.

Maahockey

Listan kolmannelle sijalle sijoittuva urheilulaji voi yllättää suomalaisen, sillä myös tämä laji on vain vähän tunnettu meillä päin. Maahockey on alun perin lähtöisin 1800-luvun Englannista, mistä se on levinnyt kaikkialle maailmaan. Sen arvellaan koskettavan noin kahta miljardia fania globaalilla tasolla. Sitä pelataan pääasiallisesti Euroopassa, Aasiassa, Australiassa ja Afrikassa – sen leviäminen on ollut hillitympää vain Atlantin valtameren toisella puolen.

Laji on erityisen suosittu Intiassa, Australiassa ja Pakistanissa, ja näistä maista tulevatkin tunnetusti kaikkein parhaat joukkueet. Peli yhdistelee jalkapalloa ja jääkiekkoa; siinä kaksi joukkuetta pelaa vastakkain noin 91 metriä pitkällä ja 55 metriä leveällä viher- tai sisäkentällä ja yrittävät saada maaleja tehtyä käyttäen käyriä mailoja. Joukkueet koostuvat 11 pelaajasta, ja maalialueet ovat suurikokoisia jalkapallon tapaan. Myös Suomesta löytyy muutamia kymmeniä maahockeyjoukkueita.

Kriketti

Maailman toiseksi seuratuin urheilulaji on samoin englantilaista alkuperää oleva kriketti. Sen uskotaan syntyneen jo 1200-luvulla, ja vuosisatojen aikana se on levinnyt britti-imperiumin myötä maan rajojen ulkopuolelle. Nykyään sitä pelataan Iso-Britannian lisäksi erityisesti Intiassa, Pakistanissa, Sri Lankassa, Bangladeshissa ja Australiassa. Maailmanlaajuisesti laji koskettaa 2,5 miljardia ihmistä, mikä nostaa sen listan kakkossijalle. Sitä pelataan yhteensä yli sadassa maassa, eli aktiivista fanitoimintaa löytyy muualtakin kuin lajin suurmaista.

Kriketti muistuttaa pelin kululta ja tavoitteilta hieman baseballia – myös siinä on tarkoitus saada omalle joukkueelle mahdollisimman paljon juoksuja. Kriketin erottaa kuitenkin käytännössä kaikista muista urheilulajeista se, että otteluiden pelikenttää ei ole virallisesti määritelty säännöissä. Näin ollen niin kentän koko kuin muoto voivat vaihdella pelipaikasta riippuen. Laji ei ole Suomessa erityisen tunnettu, mutta sitä pelataan aina SM-sarjatasolla saakka, joka koostuu 1. ja 2. divisioonista.

Jalkapallo

Listan horjumattomana ykkösenä esittelemme jalkapallon; tätä kuningaslajin asemaa on hankala syrjäyttää. Maailmanlaajuisesti jalkapalloa seuraa 4 miljardia ihmistä, ja myös sen harrastajamäärät ovat valtavia. Jalkapallo nauttii erityisesti Euroopassa ja Etelä-Amerikassa koskemattoman yksinvaltiaan paikasta urheilulajien joukossa. Jalkapallossa nähdään enemmän ammattilaispelaajia kuin missään muussa näissä maissa pelatuissa lajeissa. Tämä näkyy myös heidän palkkioissaan – jalkapallon parissa liikkuvat summat voivat kohota todella hurjiin sfääreihin.

Rahaa liikkuu pelaajapalkkioiden lisäksi valtavasti myös lippu- ja televisiointituloissa; puhutaan helposti sadoista miljardeista euroista kautta kohti. Jalkapallo herättää syviä tunteita, ja sen fanitoiminta onkin erittäin aktiivista. Suomessa eniten katsojia vetää puoleensa korkein sarjataso Veikkausliiga. Myös sitä seuraava Ykkösliiga kiinnostaa kotikatsomoissa. Suomalaiset seuraavat kotimaisen jalkapallon lisäksi erityisesti Englannin Valioliigaa, Espanjan Primera División -liigaa sekä Saksan Bundesliigaa. Myös Italian A-sarja kerää katsojia suomalaisten televisioiden ääreen.