Kesä on jalkapallon kulta-aikaa, ja kesäkuussa 2020 starttaavat myös jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut. Kisoihin osallistuu Euroopan jalkapalloliiton eli UEFA:n jäsenmaista 55 maata. Näistä maista 24 etenee kesällä järjestettävään lopputurnaukseen, kun taas karsinnat on aloitettu jo 2019 maaliskuussa. Kisat pidetään monessa eri Euroopan maassa niin, että kisamaita on yhteensä 12. Vuonna 2020 järjestetään myös runsaasti muita urheilutapahtumia, joista kerrotaan artikkelissa ‘Urheiluvuosi 2020’.

Kuinka EM-karsinta toimii?

EM-kisoissa karsinta tapahtuu samalla tavoin kuin monissa muissa suurissa urheilutapahtumissa. Koska kisat ovat UEFA:n järjestämät, voivat ainoastaan tämän järjestön jäsenmaat osallistua karsintoihin. Karsintojen jälkeen maat jaetaan kymmeneen lohkoon arpomalla. Karsinnat ovat sidoksissa UEFA Nations Leaguen 2018-2019 kauteen, ja kisamaan menestys riippuu sekä omasta menestyksestä kaudella että myös muiden, samassa lohkossa olevien maiden menestyksestä. Kisoissa lopputurnaukseen etenevät suoraan kaksi lohkonsa parasta.

Suomen jalkapallomaajoukkue

Suomen jalkapallomaajoukkue tunnetaan nimellä Huuhkajat ja sen kotikenttä sijaitsee Helsingissä Olympiastadionilla. Joukkueen kapteenina toimii tällä hetkellä Tim Sparv, joka pelaa keskikenttäpelaajana. EM-kisojen karsinnoissa Huuhkajat ovat menestyneet melko hyvin, ja Suomi onkin ollut oman lohkonsa kärkisijoilla lähes koko karsintojen ajan. EM-kisoihin eteneminen olisi Huuhkajille todellinen voitto, sillä tähän mennessä Suomen jalkapallomaajoukkue ei ole koskaan edennyt MM- tai EM-kisojen lopputurnaukseen.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja on Markku Kanerva, joka on itsekin oman peliuransa aikana edustanut A-maajoukkuetta yli 50 ottelussa. Kanerva toimi Huuhkajien päävalmentajana väliaikaisesti jo vuonna 2015, mutta siirtyi vakituisesti tehtävään 2016. Suomen maajoukkueen historian paras maalintekijä on ollut Jari Litmanen, joka on myös pelannut eniten otteluita maajoukkuepaidassa. Tämänhetkisen joukkueen pelaajista eniten maaleja on tehnyt Teemu Pukki, joka edustaa Norwichin joukkuetta.

Kisojen isäntämaat jalkapallon EM-kisoissa 2020

Jalkapallon EM-kisoissa 2020, tullaan näkemään todella erilaisia kulttuureja ja olosuhteita jalkapallo-otteluiden puitteissa. Kisat pidetään yhteensä 12 eri kohteessa, jotka ovat Azerbajanin Baku, Valko-Venäjän Minsk, Belgian Bryssel, Bulgarian Sofia, Tanskan Kööpenhamina, Englannin Lontoo, Saksan München, Unkarin Budapest, Israelin Jerusalem, Italian Rooma, Makedonian Skopje, Alankomaiden Amsterdam, Irlannin Dublin, Romanian Bukarest, Venäjän Pietari, Skotlannin Glasgow, Espanjan Bilbao, Ruotsin Tukholma ja Walesin Cardiff.

Kisoissa tulee esiintymään vaihtelua esimerkiksi ilmaston osalta, mikä voi kesällä olla hyvinkin erilainen Euroopan eri alueilla. Tämän lisäksi myös jalkapallon fanikulttuuri ja luonnollisesti myös suhtautuminen jalkapallokannattajiin tulee vaihtelemaan runsaasti. Eroja esiintyy myös lippujen hinnoissa, sillä esimerkiksi Tanskan ja Bulgarian välillä on suuri ero elintasossa, ja siten pelimatkat Sofiaan tai Bukarestiin ovat huomattavasti halvempia kuin matkat Lontooseen tai Kööpenhaminaan.

Finaalin isäntäkaupunki Lontoo ja Wembley Stadion

Vuoden 2020 EM-kisojen finaali pidetään Lontoossa, joka on yksi Euroopan vierailluimpia kaupunkeja. Lontoo on toiminut kisaisäntänä myös monille muille urheilutapahtumille ja siellä on järjestetty muun muassa olympialaiset. Seuraavista olympialaisista on mahdollista lukea artikkelista ‘Tokio 2020’. Englantilaiset ovat tunnetusti jalkapallohullua kansaa, ja EM-kisojen finaali tuleekin varmasti näkymään kaupungissa monin tavoin. Kaupungissa vierailevien kannattaa siis varautua kisahuumaan jo lentokentältä lähtien.

EM-finaali pelataan Wembley Stadionilla, joka on toiminut kisanäyttämönä myös vuonna 1996. Wembley on koko EM-kisojen stadioneista kapasiteetiltaan isoin ja sinne mahtuu yhteensä 90 000 katsojaa. Wembleyllä on suuren yleisökapasiteettinsa lisäksi toinen erikoisuus: siellä on enemmän vessoja kuin missään muussa vastaavassa yleisötapahtumiin suunnitellussa areenassa, huimat 2 618 kappaletta. Kisavieraiden ei siis tarvitse tuhlata aikaa jonottamiseen. Wembley on Euroopan toiseksi suurin urheilustadion.

EM-kisat historiasta nykypäivään

Jalkapallon EM-kisoja on pelattu jo lähes 60 vuotta. Ensimmäiset kisat pelattiin vuonna 1960, ja sen jälkeen kisoja on pelattu neljän vuoden välein. Menestyneimmät maat EM-kisoissa ovat niin sanottuja jalkapallomaita eli niitä maita, joiden kulttuurissa jalkapallo on vahvasti läsnä, ja joissa se on suosituin urheilulaji. EM-kisojen menestynein maa on Saksa, ja heti toiselta sijalta löytyy Espanja. Kolmannelta sijalta löytyy Ranska.

Vaikka EM-kisat ovat erilaiset vuonna 2020 verrattuna vuoden 1960 kisoihin, ovat perusajatus, tunnelma ja jännitys kuitenkin säilyneet mukana vuosikymmenien ajan. Kisoista on poistunut pronssiottelu, jota ei ole pelattu enää vuoden 1984 jälkeen. Vuonna 2016 mestaruuden voitti Portugali ja se haluaakin varmasti pitää kiinni omasta tittelistään hallitsevana mestarina seuraavissa kisoissa. Jännitystä tulee lisää myös kisojen vaihtelevista olosuhteista, minkä tuo kisapaikkojen hajautuminen kaikkialle Eurooppaan.

EM-kisojen ennakkosuosikit

Kuten kaikissa urheilutapahtumissa, jalkapallossa spekuloidaan paljon etukäteen, ja monilla on oman kotimaansa lisäksi kisoissa vähintään yksi ennakkosuosikki, jonka oletetaan pärjäävän kisoissa hyvin. Osa veikkaa mielellään myös yllättäjiä, esimerkiksi vuoden 2016 EM-kisoissa Islanti voitti lähes koko Euroopan puolelleen raivatessaan tiensä altavastaajana EM-kisoihin. Ennakkosuosikkien joukosta löytyy usein maita, jotka ovat menestyneet aiemmin hyvin ja vedonlyöntitilastojen kärjessä voittajaehdokkaiksi näkyvätkin usein Saksa, Ranska, Espanja, Italia ja Portugali.

Ennakkosuosikkien lisäksi voidaan veikkailla myös todennäköisiä häviäjiä, joissa vastaavasti korostuvat maat, jotka eivät aiemmin ole pärjänneet kisoissa hyvin. Vuoden 2020 EM-kisoissa tullaan toivottavasti näkemään myös potentiaalisia yllättäjiä, joiden joukkoon voi mahtua myös Huuhkajien maajoukkue. Myös moni Itä-Euroopan maa, kuten Puola saattaa nousta kärkisijoille tai vähintäänkin yllättää hyvällä suorituksella. Tämän lisäksi niin vanhoilta konkareilta kuin uusiltakin pelaajilta tullaan näkemään uskomattomia taidonnäytteitä jalkapallon parissa.