Vuoden 2020 voi jääkiekossa nähdä välivuotena, sillä kyseessä ei ole olympiavuosi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö jännitettävää lajin ystäville riittäisi runsaasti. Tapahtumia riittää nimittäin perinteisesti nuorten eri ikäluokkien maailmanmestaruuskisoista aina aikuisten maailmanmestaruuskisoihin ja muihin maajoukkuetapahtumiin. Lisäksi keväällä nautitaan tuttuun tapaan eri jääkiekkoliigojen pudotuspeleistä sekä mestaruusotteluista. Maajoukkuekisa World Cupia ei järjestetä vuonna 2020, vaan se on luvassa vuotta myöhemmin.

Jääkiekon kalenterivuosi

Jääkiekkovuosi alkaa perinteisesti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoilla tammikuussa. Talvella nautitaan eri liigojen runkosarjoista ja maajoukkueen Euro Hockey Tourista. Kun talvi vaihtuu kevääseen, päästään liigoissa jo pudotuspelien pariin ja liigasta riippuen ratkaistaan mestaruus huhtikuun ja kesäkuun välissä. Vuonna 2020 huipentuu eurooppalainen kausi aikuisten maailmanmestaruuskisoihin, mutta sen jälkeen ratkotaan vielä NHL:n voittaja. Kausi potkaistaan käyntiin jälleen syyskuussa eri sarjoissa ympäri maailmaa.

Jääkiekkoliigat

Alkuvuosi kuluu pitkälti seurakiekon merkeissä. Koko talvi ja kevättalvi seurataan liigapelejä ympäri maailmaa. Maailmanlaajuisesti seuratuin sarja on tietenkin Pohjois-Amerikan NHL, mutta myös Suomen Liiga sekä lähinnä entisen Neuvostoliiton alueella pelattava KHL ovat suosittuja ja seurattuja maassamme. Liiga on luonnollisesti kotimaisena sarjana kaikkien sydäntä lähellä. KHL:n suosion syynä on puolestaan helsinkiläisjoukkue Jokerit, joka on pelannut liigassa kaudesta 2014-15 lähtien ja pärjännytkin kohtalaisesti.

Alkuvuosi on siitä mielenkiintoista aikaa jääkiekkosarjoissa, että sarjataulukot alkavat pikkuhiljaa näyttää, ketkä ovat runkosarjan päätteeksi etenemässä pudotuspeleihin. Jos runkosarjan pelit alkavat puuduttaa, kannattaa kiinnittää erityishuomiota NHL:n talviklassikoihin, jotka ovat erityisiä, ulkoilmassa pelattavia otteluita. Vaikka pelit pelataankin ulkoilmassa, ovat ne kuitenkin normaalien pelien tavoin osa runkosarjaa. Vuoden 2020 klassikko pelataan Dallasissa ja siinä kohtaavat Nashville Predators sekä Dallas Stars. Ottelu pelataan 1. tammikuuta.

Liigojen pudotuspelit eli play offsit

Pudotuspelit kruunaavat jännittävän kauden. KHL:n pudotuspelit alkavat suosituista liigoista ensimmäisenä, ja peleistä saa nauttia jo aikaisin kevättalvella helmikuussa. Voittaja puolestaan selviää huhtikuun loppupuolella. Puolustava mestari on Moskovan TsSKA, joten nähtäväksi jää, pystyykö mahtijoukkue vuonna 2020 samanlaiseen menestykseen. Kotimaisessa Liigassa puolestaan pudotuspelejä pelataan hieman myöhemmin, maaliskuun puolivälistä lähtien. Kanada-malja nostetaan kattoon joko huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa, finaalisarjan pituudesta riippuen.

NHL:n pudotuspelit ovat jääkiekkoviihdettä parhaimmillaan. Koska NHL on sarjana kaikkein suurin, kestävät myös pudotuspelit pitkään. 16 joukkueen pudotuspelit pyörähtävät käyntiin huhtikuun alussa. Mestaruus ratkeaa vasta kesäkuun puolella, jolloin NHL:n kauden paras joukkue nostaa ilmaan himotun Stanley Cupin. Näin pudotuspelit kestävät lähes kaksi kuukautta ja tarjoavat katsojille loistavaa jääkiekkoa. Hallitseva mestari on St Louis Blues, joka varmasti toivoo pystyvänsä samaan myös kesäkuussa 2020.

Maajoukkuejääkiekko

Jo alkuvuodesta kaikki fanit pääsevät nauttimaan maajoukkuepeleistä, kun Leijonat ottavat osaa Euro Hockey Tour -turnaukseen. Alkuvuodesta pelataan kaksi turnausta, helmikuussa Suomessa ja Ruotsissa ja huhti-toukokuun vaihteessa Tšekeissä. Kausi huipentuu tietenkin maailmanmestaruuskisoihin, jotka järjestetään vuonna 2020 Sveitsissä. Sinne Suomi lähtee puolustamaan mestaruuttaan, mestarivalmentaja Jukka Jalosen johdolla. Jos Suomesta löytyy yksi valmentaja, jolta menestystä voi odottaa, on se ehdottomasti Jalonen.

Maailmanmestaruuskisat kestävät yhteensä yli kaksi viikkoa, joten kotisohvalla on mahdollisuus nauttia lukuisista huippupeleistä. Suurimmat fanit voivat tietenkin matkustaa paikan päälle Lausanneen ja Zürichiin, jossa kisat järjestetään. Tunnelma kisoissa on tunnetusti ainutlaatuinen, joten Leijonien kannustaminen kisoissa kannattaa ehdottomasti. Maajoukkuekausi loppuu toukokuun MM-kisoihin, mutta se käynnistyy uudestaan heti syksyllä. Marraskuussa Leijonia pääsee seuraamaan perinteisessä Karjala-turnauksessa, joka pelataan Hartwall Areenalla Helsingissä.

Nuorten maailmanmestaruuskisat

Jokaisen jääkiekkovuoden aloittaa tuttuun tapaan nuorten, alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisat. Kisat alkavat itse asiassa jo edellisvuoden puolella, sillä jännittävistä otteluista päästään nauttimaan jo joulun välipäivinä. Vuoden 2020 kisat järjestetään Tšekin tasavallassa, ja Suomi lähtee tapahtumaan hallitsevana mestarina. Siksi jännittäviä otteluita ja menestystä on lupa odottaa tänäkin vuonna, erityisesti kun kisat pelataan suuressa kaukalossa. Nuorten peli on lisäksi hauskaa katsottavaa ja rakkaus lajiin vilpitöntä.

Kevään maajoukkueilottelu alkaa jo huhtikuussa, kun alle 18-vuotiaiden maajoukkue pääsee vauhtiin. Kyseisen ikäluokan maailmanmestaruuskisat pelataan vuosittain yleensä huhtikuussa, ja kisoihin osallistuu yhteensä kymmenen maata. Vuonna 2020 kisat pelataan Yhdysvaltain Michiganissa, mikä tarkoittaa, että kisat pelataan pienessä kaukalossa. Se ei tietenkään tarkoita, että Suomi olisi altavastaaja – viimeksi vuonna 2016 Suomi voitti 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden, ja juuri tuolloin kisat järjestettiin Yhdysvalloissa.

Seurattavaa riittää pitkin vuotta

Jääkiekossa siis todellakin riittää jännitettävää myös vuonna 2020. Jos tuntuu, että tässä artikkelissa ei vielä ollut tarpeeksi seurattavaa, löytyy mahdollisuuksia tietenkin monia muitakin – jääkiekkoa voi kesän ulkopuolella seurata lähes loputtomasti! Eurooppalaisesta kiekosta pitävät voivat seurata tarkasti esimerkiksi Itävallan liigaa, jossa pelaa myös naapurimaiden, kuten Unkarin ja Italian, joukkueita. Monen muun liigan tavoin Itävallan liigan kausi alkaa syyskuussa ja päättyy huhtikuussa.

Jääkiekkofanit voivat lisäksi seurata NHL:n farmisarja AHL:ää. Sarjassa pelaa yhtä monta joukkuetta kuin NHL:ssäkin, sillä kaikki joukkueet ovat jonkun NHL-joukkueen farmijoukkueita. Aikataulukin on pitkälti sama kuin NHL:ssä: kausi alkaa syyskuussa ja loppuu vasta kesäkuussa. Kun kausi on jo loppunut, on jokaisen jääkiekkofanin suosikkitapahtuma tietenkin NHL:n varaustilaisuus. Kyseisessä tilaisuudessa NHL-seurat varaavat itselleen nuoria, lahjakkaita pelaajia. Viime aikoina olemmekin saaneet jännittää monen suomalaisen taiturin varausnumeroa.